Skořápkoviny
Skořápkoviny jsou rostliny, které nás odměňují chutnými a výživnými ořechy s tvrdou skořápkou. Patří sem například vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, kaštany jedlé či pekanové ořechy. Tyto stromy a keře jsou nejen zdrojem zdravých tuků, vitamínů a minerálů, ale také přispívají k ekologii a estetice zahrady.
Většina skořápkovin je dlouhověká a odolná vůči suchu. Jejich pěstování je snazší, než si myslíte – stačí jim slunné místo, propustná půda a trochu péče. Kromě úrody plodů obohatí zahradu stínem, majestátními korunami a u některých druhů i krásnými květy.

Ořešák japonský je odolný strom s jedlými, velmi chutnými ořechy a velkými tropicky působícími listy. Vhodný pro sady a větší zahrady. Mrazuvzdornost –29 °C.

Mrazuvzdorný hybrid ořechovce dřípatého a pekanu. Vhodný do českých podmínek, plodí chutné ořechy a zaujme i vzdušnou korunou.

Ořechovec dřípatý je mohutný strom s jedlými ořechy, zpeřenými listy a vysokou mrazuvzdorností. Vzácná dřevina vhodná i pro české zahrady.

Corylus purpurea ‘Lombardská červená’ je okrasná líska s temně purpurovými listy a jedlými oříšky, které dozrávají na podzim. Tento nenáročný keř dorůstá výšky 3–4 metry a...

Ořešák mandžuský je rychle rostoucí strom s jemně zpeřenými listy a mrazuvzdorností až –40 °C. Plodí jedlé ořechy, ideální jako solitéra do zahrad.

Plody jsou kulovité, černé a obsahují jedlé semeno. Oplodí okolo ořechu se používá k barvení látek avoní po otevření citrusově. Využitelné jsou i dřevnaté skořápky k výrobě...